Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

image “În aceste zile se află în dezbaterea Parlamentului Proiectul de lege al Guvernului Ponta 3 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, având ca obiect de reglementare introducerea impozitului forfetar în categoria impozitelor reglementate de Codul fiscal, ca un nou sistem de impozitare pentru persoanele juridice române din sectorul întreţinerii şi reparării autovehiculelor, turistic, precum şi cel al restaurantelor şi al alimentaţiei publice. Noul impozit va fi perceput ca sumă fixă, înlocuind impozitul de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri.

Săptămâna trecută am dezbătut acest proiect al actualului Guvern şi în Comisia pentru transporturi şi infrastructură, comisie al cărei preşedinte sunt, şi am ajuns împreună cu ceilalţi colegi parlamentari liberali la concluzia că acest impozit va afecta din nou iremediabil o mare parte a mediului de afaceri, respectiv a întreprinderilor mici şi mijlocii, aşa cum s-a întâmplat şi în guvernarea Boc, atunci când impozitul minim introdus în mai 2009 a reuşit “performanţa” de a pune pe butuci peste 100.000 de IMM-uri, fiind concediaţi peste 200.000 de angajaţi.

Mai mult decât atât, şi reprezentanţii mediului de afaceri susţin că noul impozit forfetar, avut în vedere de Guvernul Ponta 3, este chiar mai rău decât cel al Guvernului Boc, fiind unul discriminatoriu, arbitrar şi care riscă din nou un impact puternic negativ asupra întreprinderilor mici şi mijlocii. Şi putem lua aici ca exemplu numai faptul că unităţile mici din domeniul alimentaţiei publice vor plăti, în cazul introducerii acestui impozit forfetar, la fel de mult ca şi cele de lux, firmele mici fiind astfel extrem de defavorizate şi obligate ulterior să închidă, dacă nu-şi vor găsi soluţii imediate de a deveni cu mult mai rentabile.

Să nu uităm nici faptul că Guvernul Boc a apelat în anul 2009, în plină criză, la un impozit similar, justificându-se atunci că trebuie să scoată venituri bugetare şi din piatră seacă, neluând în calcul niciun moment consecinţele nefaste care au afectat grav atât mediul de afaceri, cât şi piaţa muncii.

În schimb, Guvernul Ponta 3, după un an 2013 cu o creştere economică semnificativă pentru Europa, ar fi trebuit să treacă la relaxarea fiscală mult promisă în campaniile electorale din 2012 şi asumate în programul de guvernare al USL, şi nu să repete în 2014 greşelile guvernărilor Boc, greşeli pe care le-am criticat atât de vehement împreună şi care, ştim cu toţii foarte bine, la ce rezultate deplorabile au condus!

Din aceste considerente, PNL nu va vota nici varianta de impozit forfetar dorită de către Guvernul Ponta 3, ci va susţine în continuare că măsurile de relaxare fiscală, cum sunt scutirea de impozit a profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, sunt primele măsuri de care are nevoie stringentă atât mediul de afaceri, cât şi economia românească în ansamblu, pentru a putea crea, într-adevăr, premisele unei dezvoltări economice sustenabile în România.

În acest sens, la propunerea parlamentarilor PNL, Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate, zilele trecute, o declaraţie privind susţinerea acestor măsuri de relaxare fiscală şi de stimulare economică. Ceea ce mai rămâne acum de făcut Guvernului Ponta 3 este, bineînţeles, aplicarea, începând cu data de 1 iulie a.c., a acestor măsuri deosebit de importante şi îndelung aşteptate de către toţi întreprinzătorii din România şi nu o nouă recidivă de impozit sufocant!”

Read more http://constanteanul.com/2014/mihai-lupu-pnl-nu-va-vota-impozitul-forfetar/