Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

imageValentin COMAN

De câte ori sosește vreo măgăoaie de lux în Portul Constanța, se declanșează întrecerea socialistă pe ramura media. Ziare, bloguri, televiziuni, radiouri dau ochii peste cap, plesnesc palmele de să se-audă până-n berlin și poate mai departe încântarea c-am pus laba pe mulțimea de turiști destinată Ucrainei. Pasămite acolo e război, cum dracu să-i trimiți pe plimbăreți acolo, să viziteze muzee și cârciumi cu specific, păziți de armată?

Dar, lăsați, nu-i nimic, lasă că vin ei în România, la Constanța, ca să viziteze muzeul comerțului de la Tomis – unde sunt mai multe spațiile goale decât magazinele funcționale, iar când apar mai mult de 8 gură-cască pe etaj se-nveselesc vânzătoarele mai ceva ca dansatoarele alegorice din Mamaia – șantierul din zona Pieței Ovidiu sau pitorescul Pieței Grivița. N-o să fie ca-n Ucraina, să-i păzească Ivan cu Tancul, o să fie ca-n Constanța, unde-i păzește Ion cu jandarmii. Jandarmi din ăia echipați de intervenții, cu revolvere și șpray-uri paralizante, cu veste antișoc pe ei. Căștile, bâtele și scuturile de intervenție le lipsesc, în rest, zici că au venot minerii, nu turiștii.

Așadar, de câte ori mâncăm căcat despre dezvoltarea turismului, despre festivaluri și pițiponceli clubiste, să privim către această frumoasă fotografie document de mai jos și să constatăm că fără pază militarizată, bieții fraieri de pe vasele de croazieră ar fi jefuiți ca-n codru, în mijlocul metropolei imperatorului Cezar.

PS. Dacă tot bălim la turistul basarabean, pe care vrem să-l momim în cimitirul sudic al turismului pe litoral, rugămintea mea către întreprinzătorii de peste Prut este să ne trimită, în mod organizat, niște rakeți serioși – pot fi transnistreni, c-am auzit că sunt profesioniști. Oferim cazare, păpică, loc de antrenament și ținte piept cât cuprinde.

image

Read more http://constanteanul.com/2014/asa-am-ajuns-sa-ne-pazim-turistii-cu-jandarmeria/