Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

image Prin 2011, cinci cetățeni oarecare ai urbei ședeau la o cafea și-o apă plată – după buget, conașilor – în Lakeview, cu visele pe masă. Unul voia un proiect muzical, altul să sprijine mișcarea freelancerilor de presă, unul visa fotografie, altul documentare de televiziune, iar al cincilea urma să le predea abecedarul ongistului. Atunci, acolo, cu buzunarele goale și visuri mari s-a născut Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare și s-a conturat primul mare proiect, o provocare uriașă pentru cei cinci și pentru comunitatea constănțeană, HighSchool Band.

HighSchool Band s-a născut dintr-un sentiment pe jumătate dorință, pe jumătate revoltă. Un proiect care și-a propus, nici mai mult, nici mai puțin, decât reînvierea trupelor rock de liceu, revigorarea rock-ului tânăr la Constanța și pornirea unui război lung și greu, care să demonstreze că orașul mării trăiește rock, care să arate că tânăra generație nu este prizoniera barurilor și-a fițelor maneliste și că așteaptă un semn că are cum să-și arate forța. Cu excepția câtorva oameni, nimeni n-a dat vreo șansă proiectului. Se întâmpla acum 3 ani și argumentele negativiștilor erau felurite, de la povara financiară până la lipsa de interes a comunității de afaceri, de la puținătatea teribilă a resurselor materiale până la indiferența tinerei generații. “N-o să meargă, domnule, au mai încercat și alții”, am auzit de multe ori.

HighSchool Band împlinește 3 ani de la n-o să meargă domnule, a cuprins și format sute de tineri, a generat înființarea a zeci de trupe de adolescenți, a câștigat premii dincolo de granițele României, a răsturnat festivaluri, a lăsat cu gura căscată bikerii de la Seawolves. HighSchool Band a generat o mișcare muzicală în Constanța, a deschis ușa lui SE POATE, pe spatele lui deschizându-se alte proiecte asemănătoare, le-a netezit calea succesului. HighSchool Band a deschis ușa cluburilor din Constanța pentru tânăra generație de muzicieni, cluburi care se bat acum să aibă pe scenele lor bandurile tinere.

Cea mai frumoasă amintire din acest minunat efort dedicat Constanței este de la primul festival al proiectului, organizat în Costinești, cu sprijinul White Horse și al Direcției pentru Sport și Tineret Constanța. Acolo am văzut rockeri bătrâni, cu părul alb și lung strâns în coadă, cu berile în față, aplaudând sincer și furtunos o seamă de puștani care urcau pe o scenă pentru prima oară în viața lor (foto jos).

Succesul acestei frumoase nebunii se datorează tinerilor constănțeni, admirabili și geniali, și efortului uriaș făcut de trei oameni, care au fost dascăli, prieteni și sclavi: Mihai Ursu – Stu, Emil Tănase – Emil, Viorel Teodoroiu – Vio.

Povestea e lungă, cuprinde și pe cei care le-au stat alături celor trei pomeniți, colegi de ONG, sponsori, susținători, dar sunt abia 3 ani, proiectul merge mai departe și vom avea timp să o spunem. Poate când se vor împlini 5 ani…

image

Read more http://constanteanul.com/2014/highschool-band-povestea-de-succes-a-adolescentilor-constanteni/